Óno Taiicsi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Óno Taícsi szócikkből átirányítva)
Óno Taiicsi (大野 耐一)
Életrajzi adatok
Született1912. február 29.
Talien, Kínai Köztársaság
Elhunyt1990. május 28. (78 évesen)
Toyota City,  Japán
Ismeretes mintTaiichi Ohno
Nemzetiségjapán
IskoláiNagoya Institute of Technology
Iskolái
Más felsőoktatási
intézmény
Nagojai Műszaki Középiskola
Pályafutása
Munkahelyek
Más munkahelyekToyoda Motor Company
Jelentős munkáiToyota Termelési Rendszer (TPS)
Szakmai kitüntetések
  • Medal with Blue Ribbon
  • Felkelő Nap-rend harmadik osztálya

Óno Taiicsi (大野 耐一, nyugaton: Taiichi Ohno) (Talien, Kvantung Bérleti Terület, Kína, 1912. február 29.Toyota City, Japán, 1990. május 28.), japán mérnök, üzletember. Őt tekintik a Toyota Termelési Rendszer (TPS) atyjának, ebből a rendszerből alakult ki a lean menedzsment elmélete.

Pályafutása[szerkesztés]

A nagojai műszaki középiskolában végzett, majd a Tojoda család egyik vállalkozásában, a Toyoda Automatic Loom Worksnél kezdett el dolgozni 1932-ben. Ebben a szövödében kezdte el továbbfejleszteni Tojoda Kiicsiró Just In Time (JIT)-koncepcióját, hogy a megfelelő időben, a megfelelő mennyiségben legyenek képesek a szükséges termékeket előállítani, a veszteségek kiküszöbölésével. A II. világháború alatt a szövöde autógyárrá alakult Toyoda Motor Company néven.

Óno feladata volt a termelés átalakítása. A háború utáni nyersanyaghiány és a vevők igényeinek a felismerése vezetett oda, hogy Óno kifejlesztette a később TPS-ként ismert hatékonyságjavító rendszerét. Az ő nevéhez fűződik a gyártási folyamatokban előforduló veszteségtípusok 7 csoportba kategorizálása, és az ő nevét viseli a TPS egyik folyamatmegfigyelő eszköze, az Ohno-kör. Továbbfejlesztette a JIT-et, kialakította a húzóelv szerint működő gyártósorokat. Egy az Egyesült Államokban tett látogatása után kialakította a szupermarket-rendszert.

Tevékenysége eredményeképpen a Toyota a világ egyik vezető autómárkája lett, sok mérnököt tanított meg a TPS-re, akik később tanácsadóként is közreműködtek más cégeknél. Az ő működésüknek is köszönhetően a TPS világszerte elterjedt, majd az 1980-as években lean néven alakult újjá. Óno 1954-ben igazgató, 1964-ben ügyvezető igazgató, 1970-ben vezérigazgató lett, majd 1975-ben alelnök. 1978-ban vonult vissza a munkától.

Művei[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Taiichi Ohno című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]